Четвртак, 21. Октобар 2021.

ОБЕЛЕЖЕН 21. ОКТОБАР, ДАН ОСЛОБОЂЕЊА НЕГОТИНА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Дан ослобођења Неготина и Крајине у Првом светском рату обележен је данас парастосом страдалим јунацима, одавањем почасти, полагањем венаца и цвећа и пригодним програмом у централном градском парку.

  
 
Парастос страдалима у Великом рату служили су свештеници Архијерејског намесништва неготинског. 21.октобра 1918. године,Неготин и Крајину у Великом рату, ослободиле су франциске и мароканске јединице под командом генерала Жуиња. У Првом светком рату, без цивилних жртава страдалих у одмаздама и казненим експедиицијама непријатељских снага, у борбама и заробљеништву погинуло је 3695 Крајинаца, 86 официра, 151 подофицир и 3.458 војника.

  
 
На споменик палим борцима од 1912-1918.године,на коме је испод фигуре генерала Жуиња Гамбете записано: ̎Првом веснику слободе. Захвални Неготинци ̎,а који се налази у централном градском парку, цвеће и венце су положили, у име локалне самоуправе Татјана Булатовић, помоћник председника и чланови Општинског већа Љутица Јовановић и Далибор Машић, као и делегације Општинске организације СУБНОР, резервних војних старешина, цивилних и војних инвалида рата.

  
 
О ослобађању Неготинске Крајине и значају неговања славне и јуначке прошлости присутнима је говорио Драгољуб Филиповић, председник ОО СУБНОР Неготин. У пригодном програму у организацији неготинске организације СУБНОР, учествовали су ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ и Пољопривредне школе „Рајко Боснић“.


 
У оквиру обележавања Дана ослобођења Неготина и Крајине у Великом рату, у галерији неготинског Дома културе, у организацији историјских архива из Ужица и Неготина, за 18 часова је заказано отварање изложбе о краљу Петру II Карађорђевићу.