Уторак, 15. Септембар 2020.

ОБЕЛЕЖЕН 15. СЕПТЕМБАР - ДАН СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА И 100 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА ОРВС НЕГОТИН

Данас је, у централном градском парку, у организацији Општинске организације резервних војних старешина и Архијерејског намесништва неготинског, парастосом  који јеслужио неготински свештеник,  протојереј ставрофор у пензији Ранко Јовић и  полагањем венаца на Споменик ослободиоцима у Првом светском рату обележен 15.септембар, Дан српског јединства, слободе и националне заставе и  100 година од оснивања Општинске организације резервних војних старешина.

  

Влада Републике Србије прихватила је договор  председника Републике Србије Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика, да Република Србија и Република Српска, свечано прослављају 15. септембар када је, након 45-то дневних борби, пробијен Солунски фронт. као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. На данашњи дан далеке 1920.године, у Неготину је формирано и Удружење резервних официра и ратника које је током прошлог века више пута мењало назив, да би данашњи назив Општинска организација резервних војних старешина добило 2010. године.

  

На Споменик ослободиоцима, јунацима који су своје животе положили животе у ратовима од 1912-1918.године,почаст су одале и положиле венце, делегације локалне самоуправе, Регионалног центра Министарства војске, ОО РВС, СУНОР Неготин и Кола српских сестара.