Среда, 01. Фебруар 2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДЕСЕТ ГОДИНА ПОСЛОВАЊА КОМПАНИЈЕ ЕЛИКСИР ПРАХОВО

Компанија Еликсир Прахово, најзначајнији привредни колектив у општини Неготин, на свечаности приређеној данас у сали неготинског Дома културе,у присуству бројних званица, представника Општине Неготин, свештенства, монаштва, привредника, сарадника, пријатеља и запослених, обележила је деценију успешног пословања. Стасавши на темељима Индустрије хемијских производа Прахово, Еликсир Прахово је у протеклој деценији постала водећа компанија у овом делу Европе.

 

„Импозантни резултати које смо постигли у претходних 10 година, у ствари представљају само базу за даљи развој  Еликсир Прахово који ће се одвијати у измењеним условима у односу на досадашње. Друштвена одговорност и одрживост за нас представљају неодвојиви део нашег развоја. С тим у вези, наша пословна стратегија заснована је на основним принципима стварања и дељења вредности са свим интересним групама: купцима, пословним партнерима, друштвеним заједницама,  што уједно одређује и начин на који водимо компанију. Поред поменутих вредности, овом приликом желим да истакнем и наше запослене, који заправо представљају највећу вредност наше компаније.“, истакао је Љуба Стојичић, директор Привредног друштва Еликсир Прахово.

За десет година Еликсир је у хемијски комплекс у Прахову уложио преко 150 милиона евра. Број запослених је од тадашњих  215, повећан на преко 1000 стално запослених радника у целом комплексу укључујући и Craft, специјализовану фирму за пружање услуга у области машинства, грађевине, електротехникe, гумарских и пластичарских радова. Укупна производња свих производа у Еликсир Прахову од тадашњих 69.500 т, у последњој деценији увећана је на преко 600.000 т, а приход  компаније од  21 милиона € на 263 милиона € у прошлој години. У комплексу данас раде четири фабрике, енергана са инсталисаном топлотном снагом од преко 60 MW и Лука Прахово са претоваром робе од преко 1.000.000 т.

„Честитам вам вредан јубилеј и успешно пословање компаније која представља жилу куцавицу развоја привреде, али и целокупног развоја општине Неготин. Успешност једне заједнице умногоме зависи од достигнућа сваког појединца, удружења, институција, приватних предузетника и компанија, и управо сваки победнички корак, био он лични или друштвено јак, помаже у заједничкој борби стварања боље и успешније локалне заједнице. Делимо визију општине Неготин као озбиљног пословног окружења, кроз развој индустријског парка у Прахову који ће, уз Еликсир Прахово, регионалног лидера у производњи комплексних минералних ђубрива који се својом пословном политиком и резултатима у 2021. години сврстао и у друштво 100 најуспешнијих компанија у Србији, на чему вам посебно честитам, бити магнет који ће у наше крајеве привући и друге успешне компаније. Пут развоја индустријског парка и Неготинске Крајине, реализује се уз подршку председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Републике Србије и на томе смо посебно захвални. Међусобно разумевање и поштовање резултира успехом и добром сарадњом која управо краси партнерски однос Општине Неготин и Компаније Еликсир Група, на чему првенствено захваљујем господину Поповићу али и његовим сарадницима.“, поручио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

Величковић је истакао, да је у оквиру  иницијативе „За напредак Неготинске Крајине - сложно“, Еликсир Фондација помогла реализацију бројних пројеката чији је циљ стварање бољих животних услова за грађане наше општине. Обновљена су дечја игралишта, уложено је у неготинске школе, путну инфраструктуру у месним заједницамазаштиту културне баштине, додао је председник Величковић.  

О протеклих 10 година, колико је званично прошло од покретања производње, и  ревитализацији Еликсир Прахова у саставу Еликсир Групе, говорио је и Владимир Тодоровић  потпредседник Пословног система за стратешке корпоративне операције Еликсир Групе. 

Компанија Еликсир Прахово, као једна од друштвено најодговорнијих привредних колектива је у потпуности имала разумевања за свеукупне потребе Месне заједнице Прахово и помогла реализацију важних пројеката, као што су изградња колектора за пречишћавање отпадних вода, асфалтирање улица, развој спорта и културе, и подржала унапређење услова за похађање Основне школу у Праховуи рад праховских удружења бајкера и пензионера.

„ Ми, Праховљани, најбоље знамо како је живети дуже од 60 година поред хемијског гиганта какав је некада био ИХП Прахово. На нашу срећу, ситуација се у последњих 10 година доласком, Еликсир компаније у Прахово,  драстично променила на боље. Нестала је огромна црвена планина пиритних изгоретина у шта скоро нико није веровао. Уграђени су нови савремени филтери. Изграђено је ново савремено складиште фосфогипса. Имамо договор између Месне заједнице Прахово и Елихир компаније да се повремено врши мерење квалитета ваздуха, и да се стално ради на осавремењавању система за пречишћавање свих загађивача, тј. коришћење савремених филтера, како бисмо сачували животну средину, на квалитетнији начин.“, рекао је Миодраг Кицорановић, председник Месне заједнице Прахово.

 

Након свечане академије на којој су наступили и Милена Марковић, ученица Уметничке школе Стеван Мокрањац и малишани Предшколске установе „Пчелица“, у галерији Дома културе приређена је изложба фотографија „Еликсир Прахово - некад и сад“.