Петак, 11. Аугуст 2023.

ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 210. ГОДИШЊИЦЕ ОД ПОГИБИЈЕ ХАЈДУК ВЕЉКА

На данашњи дан 1813. године на Абрашевом шанцу у тренутку када је бодрио своје борце да истрају у борби против Tурака, погинуо је крајински јунак из Првог српског устанка Вељко Петровић. У оквиру обележавања 210.годишњице од погибије Хајдук Вељка на месту погибије свештеници Архијерејског намесништва неготинског протонаменсик Марјан Керчуљ и протојереј Вукашин Симоновић служили су помен јунаку.

 

 

 

Дарко Чиришановић, секретар СО Неготин и Љутица Јовановић, члан Општинског већа у име локалне самоуправе и делегација Музеја Крајине положили су цвеће на споменик подигнут далеке 1892. године по пројекту архитекте Јована Илкића. На споменику се налази рељеф са попрсјем Хајдух Вељка рад је вајара Ђорђа Јовановића.

 

 

 

Представницима локалне самоуправе, фудбалског и кошаркашког клуба који носе име Хајдук Вељка, медија и присутним грађанима обратили су се протонамесник Марјан Керчуљ и Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине.

 

 

„ Деца из нашег града имају на кога да угледају. Ако су спортског и борбеног духа треба да се угледају на Хајдук Вељка, ако су уметничког духа на Мокрањца, а научног на Ђорђа Станојевића. Неготин што се тиче традиције, духовне, културне и образовне има чиме да се похвали. Ми традиционално обележавамо 11. август, дан Вељкове погибије на комплексу који је реконструисан 2013. године и да је овај споменик уједно и најстарији споменик у граду. Хајдук Вељко је остао у свести народа тадашња генерација се одужила подизањем овог споменика 1892. године. И наша генерација гледа да се сећањем на тај дан, бригом о наслеђу, достојно сети чувеног јунака. Ми имамо и друга обележја која су повезана са Вељком, барутану у порти неготинске цркве, споменик на месту где је било утврђење а и деведесетих смо отворили музеј.“, рекао је Трајковић и завршио чувеним цитирањем Његоше изреке „Благо оном ко довијек живи, имао се рашта и родити“ имајући у виду Његошеву везу са Вељком, с обзиром да је рођен исте године када је свој живот изгубио чувени јунак.

 

 

Музеј Крајине је омогућио слободан улаз свим посетиоцима који ће данас посетити Музеј Хајдук Вељка. Иначе, у оквиру обележавања дана погибије српског војводе Вељка Петровића Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ организовала је eдукативно-креативну радионицу под називом „Хајдук Вељко у слици, песми и причи”. У радионици су учествовали малишани из Предшколске установе "Пчелица" са својим васпитачицама.