Понедељак, 16. Децембар 2019.

Наступ КУД-а "Воја Чурић" из Кобишнице у Бечу

Годишњи концерт Српског културног центра „Стеван Мокрањац“ још једном је напунио салу у бечкој Техничкој школи у Ленгефелдгасе.  Управа СКЦ „Мокрањац“ наставила је са лепом праксом позивања културно уметничких друштава из Србије, негујући стара и стварајући нова пријатељства међу младима из дијаспоре и матице.Културно-уметничко друштво „Воја Чурић“ из Кобишнице наступило је у оквиру годишњег концерта и показало сву лепоту традиције и игара из нашег краја.

  

Свечаности су присуствовали поред бројних гостију Мерлина Селенић, заменик председника Општине Неготин, Ненад Војиновић, директор Историјског архива Неготин, Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине и Милорад Грбовић, директор Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“. Општина Неготин и њене институције културе поклониле се Српском културном центру  „Стеван Мокранјац“ издања својих књига и још сто наслова који ће бити на располагању члановима клуба.

  

“Матица ће увек бити уз културно уметничка друштва у дијаспори, баш као што то чини и за она у Србији. Домаћинима желим нове успехе  уз наду да вам Нова година донесе напредак и нова признања и да ће Мокрањац  из Беча уприличити наступ и у Неготину“ истакла је Мерлина Селенић, захваљујући се на  позиву да КУД „Воја Чурић“ буде део прелепог догађаја у Бечу.

Поред  Културно-уметничког друштва из Кобишнице  и Српског културног центра из Беча наступили су  је Фолкорни ансамбл Општине Мало Црниће и КУД „Стишки Бисери“ из Мајиловца

„Од давне 1998. године када је прва генерација новооснованог КУД „Стеван Мокрањац“ изашла на бину, па до данас, пуну двадесет и једну годину, сведоци смо успона и падова, настанака и нестанака многих културно уметничких друштава. Српски културни центар „Стеван Мокрањац“ је попут оне митске птице Феникс, која се после и најмањег пораза диже до највиших висина“  истакао је Драгољуб Некшојевић први председник и оснивач „Мокрањца“.

Ово дивно вече завршено је доделом захвалница и поклона спонзорима без којих овај сусрет и наступ младих из дијаспоре и матице не би био могућ. Захвалнице су уручене нашој општини,  Култур Комиссион ин Фаворитен, Министарству спољних послова Републике Србије, (Управа за сарадњу са Дијаспором и Србима у региону) и бројним спонзорима.