Понедељак, 13. Септембар 2021.

НАГРАЂЕНИ УЧЕСНИЦИ КОНКУРСА „УЧИМО И САЗНАЈМО, УПОЗНАЈМО МОКРАЊЦА И НЕГОТИН“ ГОСТИ НАШЕГ ГРАДА

Чланови четири награђена удружења на конкурсу Савеза за помоћ ментално недовољно развијеним особама  и Министарства за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Републике Србије, под називом „Учимо и сазнајмо, упознајмо Мокрањца и Неготин“ били су гости неготинског Удружења за особе са инвалидитетом „Дуга“ минуле суботе. Госте Неготина који су претходних месеци израдили предивне радове, представнике Савеза и надлежног Министарства поздравимо је Владимир Величковић, председник Општине Неготин који је истакао колико је важно да удружења особа са инвалидитетом имају подршку локалне самоуправе.

  

 „Сваке године се трудимо да Удружењу „Дуга“ и њиховим члановима максимално изађемо у сусрет. Желимо да чланови удружења схвате да су део нас. Верујем да ће учесници из разних удружења осетити атмосферу нашег фестивала и да ће се лепо провести. Драго ми је што је наше удружење спремно да учествује и у наредним пројектима, а ми као локална самоуправа смо ту да пружимо руку и подршку, и да обезбедимо да се особе са инвалидитеом осећају као део целог друштва.“  поручио је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

Министарство за рад, запошљавање, борачку и социјалну заштиту Републике Србије пружа финансијску подршку Савезу и удружењима којих на територији наше земље има 50.

 „Министарство у сектору заштите особа са инвалидитетом на годишем нивоу има конкурсе, на која се удружења јављају са својим програмима. Комплетну финансијску помоћ пружамо удружењима и савезу.Кренули смо да манифестације пратимо и на терену јер желимо да видимо њихове проблеме. Заједно радимо и подржавамо се. Веома смо задовољни што су особе са инвалидитетом видљивије, раније је јако пуно деце било по кућама. Покушавамо кроз удружења да анимирамо другу децу да се укључе кроз излете, радионице које удружења раде.“ изјавила је Јулијана Станисављевић из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

  

Рад удружења особа са инвалидитетом је једноставнији и успешнији уз подршку Савеза за помоћ ментално недовољно развијеним особама, који их окупља и охрабрује да учествују у разним активностима и конкурсима, као што је то био случај са конкурсом о нашем граду и великану Стевану Стојановићу Мокрањцу.

 „Мотивисали сва наша удружења која се баве особама са сметњама у развоју да шаљу своје радове свих категорија. 12 удружења је послало прелепе радове. Организовали смо Жири је имао тежак задатак да одреди победнике али смо ипак одредили критеријуме и и одлучили ко је победник. Данас у Неготину су победници четири града, првопласирана Топола, затим Лесковац и Врњачка Бања који деле друго место и Кладово као треће. У Неготину се осећа једна посебна енергије и посебна снага, спрега, сарадња родитеља и стручњака и то је оно за кориснике даје најбоље ефекте, у локалној зајендици да је добре резултате. И оно што је за удружења најважније подршка локалне самоуправе у обезбеђивању простора, финансијских средстава за додатне активности које можда нису биле планиране. Та снага и енергија људи који воде удружење је од пресудног значаја.“ истакла је Маријана Тарановић-Тодоровић, секретар Савеза МНРО.

  

Похвале за рад удружења из Неготина нису мањкале. Својим радом и енергијом чланови удружења „ Дуга“  успели су да се о њиховим активностима говори и ван Неготина а оно што је најдрагоценије је да су део друштва, видљиви, често активни и део многих дешавања. Са радошћу су дочекали госте чланове награђених удружења на конкурсу.


„Надамо се да ће наши гости понети само лепе успомене и да ће нам поново доћи. Локлана самоуправа нам је пружила подршку и у овој нашој активности.  Финансијска средства нам је обезбедио Савез МНРО а велику захвалност дугујемо власнику Виле Теа и Гордани Радовановић из Рогљева.“ рекла је Мирослава Здравковић, секретар Удружења за особе са инвалидитетом „Дуга“.  


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.