Четвртак, 30. Јун 2022.

МЕЂУНАРОДНИ ТРКА МИРА У НЕГОТИНУ У СУБОТУ 2. ЈУЛА

Општина Неготин је једна од 16 општина и градова које ће угостити учеснике Међународне Трке мира. Дочек учесника Трке мира, уз пригодан културно-уметнички програм биће организован на централном градском тргу, у суботу 2. јула, у 13 часова и 30 минута. Учесници Трке мира у 12 часова и 45 минута откриће на Кусјаку таблу посвећену реци Дунав која је ове године проглашена реком мира. 

Интернационални тим Трке мира, пре Неготинаобићи ће Бачку Паланку, Нови Сад, Сремске Карловце, Инђију, Стару и Нову Пазову, Београд, Гроцку, Смедерево, Пожаревац, Костолац, Велико Градиште, Голубац, Доњи Милановац и Кладово. После дочека у Неготину Трка мира напустиће Србију и  наставити кроз Бугарску.

Трка мира ове године прати ток Дунава који је ове године проглашен "Реком мира" у склопу међународног пројекта свих подунавских земаља, који је у нашој земљи подржало Министраство трговине, туризма и телекомуникација као и Народна Скупштина Републике Србије. У Трци мира ће учествовати око 15 интернационалних тркача и око 15 домаћих. Дуж трасе ће се прикључивати и локални спортисти као и грађани који буду желели да учествују. У Трци мира учествоваће маратонац и ултрамаратонац Игор Бабић из Неготина.

“Од свог оснивања 1987. године, Трка мира је посетила преко 150 земаља и дотакла срца милиона људи на свим континентима. Пеаце Рун је непрофитна спортска манифестација и одржава се искључиво са циљем да промовише и подстиче мир, пријатељство и разумевање међу људима, без обзира на њихову расну, верску, политичку или националну припадност. Преносећи бакљу из руке у руку, људи из целог света изражавају своју наду и снове о бољој и светлијој будућности.”  рекао је Предраг Кнежевић, директор трке за Србију.


Бакљу мира су до сада држали милиони људи широм света, а међу њима и многи истакнути грађани света - председници држава, премијери, спортисти, уметници: Михаил Горбачов, Нелсон Мендела, Мајка Тереза, Леди Дајана, Краљица Елизабета II, Мухамед Али, Добрица Ћосић, Борислав Јовић и многи други. Трку Мира је 2005. године благословио и Његова Светост господин Патријарх Павле. Главни промотер Трке на светском нивоу је спортска легенда, Карл Луис. Генерални покровитељ Трке мира кроз Србију и ове године је Народна Скупштина Републике Србије.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.