Уторак, 22. Мај 2012.

Изложба радова студената Архитектонских факултета


3715_1.jpg

У оквиру Мајских свечаности на Градском тргу у Неготину приређена је изложба радова студената Архитектонског факултета, односно њихових идеја за уређење и промоцију познатих туристичких дестинација у Крајини.  Изложбу је отворио председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић.

3715_2.jpg

Изложба је произашла из истраживања у настави на Архитектонском факултету подржаном од стране Националне туристичке развојне корпорације и као саставни део пројекта „Аутентично етно из Источне Србије“, који се реализује у општинама Неготин, Мајданпек, Голубац и Кладово уз финансијску подршку Немачке организације за  међународну сарадњу - ГИЗ На градском тргу изложени су радови којима студенти Архитектонског факултета, кроз практични део семинара “Уметност у јавним градским просторима” и ”Интегрални приступ у одрживом развоју сеоског туризма”, нуде занимљива решења за обогаћивање туристичке понуде општине Неготин.

3715_5.jpg

Посетиоци изложбе имали су прилику да виде идеје студената за уређење туристичких дестинација, понуду нових садржаја, оригиналне програме,  необичне производе. Као посебно занимљива издвојила се туристичка рута “Водом до вина”, која подразумева крстарење Дунавом и обилазак винских подручја, укључујући и Рајачко виногорје и чувене пимнице, али и “Виновоз”, “Виноћиште” и слично.

3715_4.jpg 

Како је истакао доцент Зоран Ђукановић, продекан Архитектонског факултета Универзитета у Београду, свако од понуђених решења, може се дорадити у конкретан пројекат за унапређење овог, недовољно туристички валоризованог подручја. Акценат, по стручној процени доцента Ђукановића, треба ставити на приобаље Дунава, најважнијег речног коридора у Европи и на аутентичност пивница, камених  комплекса за справљање И чување вина који су до дан данас задржали своју функцију.

3715_6.jpg

Доцент мр Урош Радосављевић нагласио је да одрживи развој сеоског туризма може допринети оживљавању села и задржавању младих у истом, а не само привлачењу туриста.

3715_3.jpg

Овом приликом захвалио се председнику општине Неготин др Влајку Ђорђевић и Маријани Ђорђевић из Одељења за економски развој за несебичну подршку. Отварању изложбе присуствовао је и Миодраг Стајић, представник Туристичке развојне корпорације Србије.

3715_7.jpg
Програм на градском тргу својим наступима обогатили су ученици неготинске Музичке школе”Стеван Мокрањац”.