Уторак, 23. Септембар 2014.

Хуманитарна помоћ Добротворне фондације СПЦ “Човекољубље”

Добротворна фондација Српске православне цркве “Човекољубље”, међу првима је реаговала  на апел општине Неготин  и допремила помоћ у опреми,  вредну тридесет хиљада евра за санацију поплављених домаћинстава и установа у Крајини.

 

 “Сва наша активност је у сарадњи са свештенством, са владиком Иларионом, са председницима општина и са кризним штабовима. У овој пошиљци, налази се 50 исушивача, 20 вентилатора, који су друга фаза помоћи када долази до исушивања влаге, ради санација кућа. Вредност донације је око 30 000 евра, и наравно ови апарати ће бити подељени без наплате, у складу са нашим начелима и у складу са критеријума који постоје, све до тренутка док је то потребно.” – истакао је Дејан Андоновић, представник Добротворне фондације СПЦ "Човекољубље"

 

У овој донацији су поред исушивача и вентилатора и прскалице, моталице, пумпе, средства за санацију објеката, али и гардероба, за оне који су остали без својих домова.      

Помоћ Фондације СПЦ, општини Неготин је драгоцена, а део опреме биће дистрибуиран, у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације и најугроженијим насељима на подручју општине Кладово.  

На хуманитарној донацији захвалио се председник Општине Неготин, Јован Миловановић, који је овом приликом и апеловао на грађане да се сами јаве, уколико им је помоћ потребна. 

“Захвалио бих се Фондацији Српске православне цркве, који су нам у овом тренутку изашли у сусрет у виду опреме за исушивање просторија у домаћинствима и установама, али и на осталој помоћи, која је испоручена овом приликом. Ово је доста велика помоћ, а половина ове донације намењена је и за општину Кладово. Угроженим домаћинствима у нашој општини помоћ ће бити указивана према списковима надлежне комисије Штаба за ванредне ситуације. Апелујем на грађане да се сами јаве, нарочито оне породице које имају малу децу јер је здравље деце свакако најбитније”  

 

Више предузећа са подручја Републике до сада је показало спремност да се укључи у помоћ Неготину, а у складу са могућностима то ће поново учинити и Фондација СПЦ "Човекољубље", која ће наставити да помаже становницима поплављеног истока Србије.

Општина Неготин отворила је динарски, а ускоро ће отворити и девизни рачун за уплату средстава за санацију штете и отклањање последица септембарских поплава које су по трећи пут ове године задесиле Крајину.