Среда, 13. Октобар 2010.

"Глинка" и амбасадор Руске федерације на затварању фестивала

2937_1.jpg

Дом културе 'Стеван Мокрањац' Неготин, у сусрет фестивалу 'Мокрањчеви дани' 11.октобра организовао је у PRESS центру Фестивала, конференцију за новинаре. Тема конференције била је програм затварања 45. фестивала 'Мокрањчеви дани'. Миломирка Јововић, в.д. директора Дома културе 'Стеван Мокрањац', потсетила је новинаре на програме које је ова установа културе реализовала као пратеће, чекајући долазак у Неготин реномираног руског хора "Глинка" и истакла да је половина програма овогодишњег Фестивала била бесплатна за публику. Она је на конференцији за новинаре обавестила јавност да ће затварању 45. Мокрањчевих дана у Неготину присуствовати и Конузин Александар Васиљевич, амбасадор Руске федерације у Републици Србији.

2937_2.jpg

Миломирка Јововић, обавестила је новинаре и да је Управни одбор Дома културе потврдио састав програмске комисије и за наредни фестивал, као и то да селектор 46. Мокрањчевих дана буде др Бранка Радовић. Већ 15. октобра 2010. године, дан по затварању овогодишњег Фестивала биће одржана прва седница програмске комисије и објављене смернице програма за наредну годину.

2937_4.jpg

Овогодишњи фестивал "Мокрањчеви дани" биће затворен 14. октобра од 20 сати у неготинском Дому културе, концертом Државне академске капеле "Глинка" из Санкт Петербурга под управом диригента Владислава Чернушенка. Према најавама "Глинка" ће у колаж програму, уз руске народне песме извести и композиције Стевана Стојановића Мокрањца, Мирослава Штаткића, Светислава Божића, као и делове из Литургије Св.Јована Златоустог на ромском језику, композитора Зорана Мулића. Свечаност затварања Фестивала предвиђена је око 22 сата, уз доделу признања покровитељима 45. Мокрањчевих дана и завршну реч др Бранке Радовић, селектора Фестивала и Миломирке Јововић, в.д. директора Дома културе "Стеван Мокрањац", док ће фестивал званично затворити др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин.

2937_3.jpg

Одговарајући на питање новинара о томе да ли су Општина Неготин и Министарство културе Србије испуниле своје обавезе према Фестивалу, Миломирка Јововић, в.д. директора неготинског Дома културе, одговорила је потврдно и потсетила да је поред два милиона динара, Општина Неготин ове године издвојила још три за санацију крова Дома културе, као и да је Министарству културе Србије, уз Протоколом о сарадњи дефинисаних и уплаћених два милиона динара, Дом културе упутио захтев за додатну помоћ у организовању овогодишњег последњег фестивалског програма, наступа хора "Глинка" у износу од 350.000 динара. Она је изразила уверење да ће Министарство културе Србије, које је ове године заиста дисало заједно са Фестивалом и уз Општину Неготин било у правом смислу домаћин Фестивалу, наћи могућност да помогне и овај програм који би на најбољи могући начин, после више од месец дана активности заокружио 45. "Мокрањчеве дане".

2937_5.jpg

У петак, 15. октобра у 11 сати маестро Владислав Чернушенко ће у дворишту родне куће Стевана Мокрањца, поред споменика славног композитора, засадити младицу бадем дрвета, поклон хора "Глинка" Мокрањчевом граду и Фестивалу. Ову активност ће у знак захвалности испратити дечји хор ОШ "Бранко Радичевић" из Неготина који ће под управом Еме Милошевић Анђелић у модерној обради извести композиције "Расло ми је бадем дрво" и "Болан ми лежи".