Четвртак, 19. Април 2012.

Фестивал влашке музике „Гергина 2012.“

3644_1.jpg

Срећко Првуловић, кларинетиста из Халова код Зајечара, свеукупни је победник четвртог фестивала изворне влашке музике „Гергина 2012“, који је у организацији истоименог удружења и под покровитељством Министарства културе Србије, Националног савета Влаха и Општине Неготин одржан у нашем граду.

3644_2.jpg

Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва био је гост завршне, друге вечери фестивала. 

- Ваше је право и обавеза да, и на овај начин, чувате нематеријалну културну баштину, што је тежак и мукотрпан посао, чиме је мисија коју овај Фестивал има, још значајнија. Фестивал „Гергина“ један је од драгуља на културној круни Србије  – поручио је министар Марковић. 

За најбољег вокалног солисту изворне влашке музике на фестивалу“Гергина 2012.“ проглашен је Александар Живковић из Бољевца, а за најбољег хармоникаша Срђан Петровић из Тополнице код Мајданпека. Владан Мариоковић из Кучева, најбољи је виолиниста, Лазар Јовановић из Зајечара најбољи трубач, а Горан Петковић, из Раденке код Кучева, најбољи фрулаш. Све такмичаре пратио је оркестар Слободана Добросављевића.

3644_4.jpg

У име организатора Фестивала, чији је уметнички директор Снежана Станојевић, музички уредник Радио Београда, награђенима је честитао и захвалио се фестивалској публици др Синиша Челојевић, председник Организационог одбора и Удружења „Гергина“.

-Сада је већ сасвим јасно да је и овај Фестивал „Гергина“ постао део наше традиције, баш као што је и богата културна баштина Влаха, коју Удружење „Гергина“ жели да од заборава сачува, стављајући је под заједнички кров наше државе Србије – рекао је др Синиша Челојевић.

3644_3.jpg

За разлику од друге такмичарске фестивалске вечери, када су наступили млади и неафирмисани чувари влашке културне баштине, прво вече је било резервисано за већ позната имена овог мелоса, који су наступили у пратњи оркестра Срђана Демировића, директора Фестивала. 

3644_5.jpg

Међу осталима, неготинска публика је била у прилици да види и чује Светлану Арсић, Драгољуба Фируловића-Фирула, Слободана Домаћиновића, Станишу Пауновића, Љиљану Несторовић, Душка Опрића и многе друге. У ревијалном делу Фестивала наступила је и вокална група „Крајински ђердан“, хармоникаш Марјан Барбуловић, гајдаш Бојан Траиловић и кавалиста из Бугарске Георги Константион, као и Културно-уметничко друштво „Флоричика“ из Јабуковца.

3644_6.jpg