Понедељак, 02. Јул 2012.

Дан Дунава на Кусјачкој плажи


3789_1.jpg

Неготин се, као један од тридесетак градова у Србији укључио у међународну манифестацију обележавања Дана Дунава, односно промоцију природних вредности и потенцијала моћне реке и тиме практично отворио сезону купања на Кусјачкој плажи. Дан Дунава на Кусјаку окупио је више стотина заљубљеника у Дунав, бројне угоститеље, а од гостију је било запажено учешће Милице Миленковић, националног координатора Пројекта „Дани Дунава“, Републичке дирекције за воде.

3789_2.jpg

Званично, дан је почео такмичењем ученика узраста до 14 година у пецању, као и припремама аласа пријављених за кулинарско надметање у спремању рибље чорбе „Кусјачки котлић“.  Крчкало се у 20 котлића, пријављених за оцењивање, као и у великом, власника познате „Егете“ из Неготина који је рибљу чорбу спремао за све посетиоце манифестације. 

3789_5.jpg

 

Дан Дунава званично су око поднева отворили учесници мини регате, њих око 50, који су у својим пловилима, након два сата проведених на води, пристигли из Михајловца. 

У ишчекивању да се чорба добро укрчка и саопште резултате дегустатора, у име организатора, Туристичке организације општине Неготин, најбоље пецароше прогласио је директор Душан Петровић. 

 

3789_9.jpg

Од дечака, шампионска титула и прво место припало је Јанку Милосављевићу, друго и треће место освојили су Стефан Давидовић и Јосип Германовић. Међу девојчицама најбоља је била Јелисавета Југовић. 

3789_8.jpg

Уследило је потом и проглашење најбољих кулинара-аласа који су, по оцени вишечлане комисије, припремили најукуснију рибљу чорбу. 

3789_3.jpg

Треће место освојило је Удружење спортских риболоваца Неготин, а друго екипа  FAUVE. Првопласирану  екипу „Златна рибица“ из Неготина, организатор је наградио захвалницом, пехаром и  котлићем за припремање рибље чорбе.

3789_4.jpg

У поподневним сатима уследила је још једна дунавска атракција. Презентација спортова на води и такмичење у веслању окупило је бројне учеснике, а титулу најуспешнијих понела је екипа „Два мускетара“.

3789_7.jpg

Организатори програма прославе Дана Дунава у општини Неготин су Туристичка организација, Риболовачко удружење „Тимок“ и Асоцијација наутичког туризма – канцеларија у Михајловцу, док је покровитељ општина Неготин.