Четвртак, 24. Мај 2012.

"Центар за органску производњуНеготин" на сајму пољопривреде

3721_1.jpg

„Центар за органску производњу – Неготин”,  представио се на недавно завршеном  79. међународном сајму пољопривреде у Новом Саду. Боравак представника Центра за органску производњу – Неготин и још четири центра из Србије, омогућила је "Serbia Organica", која је кишобранско удружење за све који се баве органском производњом у Србији. 

Активност представника неготинског центра заснивала се на промовисању неготинског региона као идеалног поднебља за органску производњу, посебно за органско виноградарство и промоција сорти винове лозе типичних за овај крај. 

Посетиоцима сајта дељени су флајери, а путем презентације на видео биму представљена је Пољопривредна школа Буково, у којој се диже први огледни органски виноград са црном тамњаником, што је изазвало велику пажњу и код представника министарства.

3721_4.jpg

"Центар за органску производњу - Неготин" је основан пре три месеца на препоруку министарства пољопривреде, као пети центар у Србији, са посебним нагласком на органско виноградарство. Центар је део националног удружења за развој органске производње "Serbia Organica" и стручног савета за органску производњу. 

Оснивачи удружења су Пољопривредна школа Буково и пољопривредна стручна служба Неготин. Председник и директор удружења је Миодраг Првуловић, а потпредседник Вељко Пиљикић. Остали чланови су професори школе и саветодавци стручне службе, тако да центар чини 15-так инжењера пољопривреде разних профила, што даје посебну тежину центру. 

Циљ је промовисање саме идеје органске производње као облика одрживе пољопривреде, развој органског виноградарства у Неготинској крајини и очување и промоција аутохтоних сорти региона.

3721_3.jpg

Партнер сајма је ове године била Аустрија, у којој је органска производња најнапреднији у Европи. Представници министарства пољопривреде Аустрије одржали серију предавања и конференција, на тему нови трендови у пољопривреди, одрзиви развој, обновљиви извори енергије...