Петак, 15. Јул 2011.

„Аристократско стопало“ у Неготину

3297_1.jpg

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ учинила је лето у Неготину у културном смислу богатијом. Желећи да се још више приближи својим корисницима и популаризује књигу ова установа приредила је вече са Оливером Катарином. Једна од најфаталнијих српских дива свих времена, аутор збирке песама о страдању Срба на Косову „Бели бадњаци“ и аутобиографске књиге „Аристократско стопало“ чије је прво издање објављено пре готово деценију, први пут се нашла пред неготинском публиком, и није је, као ни многе, много раније у тренуцима своје славе, оставила равнодушним.

3297_3.jpg

У својеврсној културној мисији, Оливера Катарина је, као и увек, отворено говорила о свом животу, не одустајући од борбе против простаклука и кича. Одговарајући на бројна питања публике Оливера Катарина, која за себе каже да је душа Србије,  са тим су се сложили и они који су дошли да је поздраве, истиче да је у Србији није задржао инат већ љубав.

3297_2.jpg

Подаривши публици неколико а цаппелла песама испричала је причу о покушају да својевремено сними Мокрањца и о сарадњи са Неготинцем етномзикологом и композитором Димитријем Миканом Обрадовићем, који је, иако је много урадио на пољу очувања српске музичке баштине, данас, такође, један од оних који је заборављен.

3297_4.jpg

Пожелевши да се памет и успех на простору Србије више цене Оливера Катарина је радо одговорила на позив неготинске публике да јој подари целовечерњи музички спектакл са великим оркестром и, зашто да не,  Миканом Обрадовићем са којим је успешно сарађивала. Тиме би Оливера Катарина остварила жељу да Мокрањца пева у његовом граду!