Петак, 19. Аугуст 2011.

70 година од Устанка


3324_1.jpg

Јубилеј 70 година од устанка Крајине Општински одбор СУБНОР-а Неготин обележио је бројним активностима. Централна свечаност одржана је 16.августа на дан формирања Крајинског партизанског одреда. Тим поводом је делегација СУБНОР-а на Алији на локалитету Бандера код спомен дома положила венац и цвеће.  Поред представника и чланова овдашњег СУБНОР-а свечаном скупу у сали ЗОИЛА-а присуствовали су и представници борачких организација из Зајечара, Књажевца, Бора и Пирота као и представници БАС-а Брегово (Бугарски антифашистички Савез Брегова).

3324_2.jpg

Говорећи о доприносу народа Крајине антифашистичкој борби  и значају Крајинског партизанског одреда за ту борбу у првим устаничким данима Драгољуб Филиповић је истакао да је одред за само неколико дана формирао слободну територију која је без мало обухватала цео простор Крајинског среза са средиштем у Салашу. Тих дана формиран је и први Народноослободилачки одбор на овим просторима.

3324_3.jpg

У реализацији овогодишњих активности на обележавању јубилеја укључени су и ђаци  10 овдашњих основних школа, учетвујући на расписаном литералном и ликовном конкурсу  на тему “Слобода се на истоку родила”. Најуспешнији литерални радови прочитани су на на свечаном скупу, а ликовни изложени на изложби која је тим поводом отворена у Дому културе у Неготину.Поводом јубилеја одржана су и спортска такмичења: појединачна у пикаду и шаху и екипна у стрељштву.

3324_4.jpg