Субота, 19. Јун 2021.

48. КРАЈИНСКИ ОБИЧАЈИ

Након једногодишње паузе која је уследила због пандемије вируса корона, у Штубику је минуле суботе одржана традиционална манифестација народног стваралаштва „Крајински обичаји“.

214. годишњица једне од најславнијих битака у Првом српском устанку, битке на Штубику и Малајници, обележена је полагањем венаца и цвећа на споменик палим борцима 1807. године.

  

Почаст херојима славне битке одале су делегације: Општине Неготин коју су чинили Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Младен Бошковић, народни посланик и Богдан Гугић, заменик председника Општине Неготин, Дома културе „Стеван Мокрањац“, месних заједница Штубик и Малајница, ОО СУБНОР Неготин, Савеза резервних војних старешина, Борачке организације Штубик, КУД-а „Прераст“ из Штубика и ОШ „Хајдук Вељко“ Штубик.

  

 Драго ми је што смо на овај велики дан јунаштва и патриотизма, поново у Штубику, након годину дана паузе због пандемије коронавируса која је зауставила организовање многих догађаја. Славна победа српске војске над турском, када је остварена и прва војна сарадња са Русијом, спречила је њихово напредовање из Видина ка Поречу, Браничеву и Београду. Ове године, у организацији неготинског Дома културе, Месне заједнице Штубик, Основне школе „Хајдук Вељко“ и Културно-уметничког друштва „Прераст“ овом манифестацијом настављамо да чувамо наше обичаје и културну баштину. Неговање наше традиције и народне баштине је заједнички задатак јер само тако ћемо деци помоћи да на прави начин сагледају своје корене и да их научимо да поштују и цене херојство својих предака“ поручио је Владимир Величковић, отварајући манифестацију.

  

У ревијалном програму 48. „Крајинских обичаја“ учествовали су ученици ОШ „Хајдук Вељко“ из Штубика,  чланови културно-уметничких друштава из Штубика, Кобишнице и Јабуковца. У најатрактивнијој тачки, избор за најлепшу чобаницу 48. „Крајинских обичаја“, за најлепшу чобаницу проглашена је Нађа Живановић, представница КУД-а „Воја Чурић“ из Кобишнице. За прву пратиљу је изабрана Ванеса Дуцић из КУД-а „Флоричика“ Јабуковац, а другу пратиљу Наташа Стојић из КУД-а „Прераст“ из Штубика.

  

Програм је настављен такмичењем у народним вештинама: упредању вуне, припремању качамака, надвлачењу чобанксог штапа и конопца, бацању камена с рамена и скоку у даљ.

48. Крајински обичаји завршени су доделом диплома најбоље пласираним учесницима.


* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.