Понедељак, 30. Април 2012.

– Завршен такмичарски део "Сусрета села"


3663_1.jpg

Сусретима у Карбулову, Јабуковцу и Јасеници, протеклог викенда завршен је такмичарски део 39. манифестације изворног народног стваралаштва Сусрети села у општини Неготин.    

3663_2.jpg

У петак 27. априла, у Карбулову су после готово 30 година поново одржани Сусрети села. Домаће културно уметничко друштво угостило је чланове културно уметничког друштва “Врело” из Шаркамена. 

3663_3.jpg

Домаћини су овом приликом приказали народни обичај Билајни петак, док су се гости из Шаркамена представиули Ђурђевданским народним обичајима. 

3663_8.jpg

У суботу 28. априла у Јабуковцу су своје програме приказали чланови културно уметничких друштава „Флоричика“ из Јабуковца и „Мокрањац“ из Мокрања. 

3663_5.jpg

Чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца, уз народне обичаје, игре и песме, приказали су у петак у Кобишници како се у њиховом селу припрема свадба. Један од најважнијих и нарадоснијих породичних дана праћен је многим обичајима, веровањима и наравно весељем до касно у ноћ.      

Гостујући фолклорни ансамбл из Мокрања приказао је народни обичај „Навечерје“ односно вече уочи крсне славе. 

3663_4.jpg

Овогодишњу манифестацију затворила су културно уметничка друштва „Воја Чурић“ из Кобишнице и „Ратар“, сусретом у Јасеници.

3663_6.jpg

Домаће културно уметничко друштво кроз песму и игру приказало је како су се у овом селу славили Свети Варвари. На Вари дан  девојке из куће носе клип кукуруза и струк босиљка на извор који поспу варицом. По повратку са извора девојка долази кући и даје укућанима воду да пију ради здравља. Обичаји о Светој Варвари су остатак магијских обичаја који су настали у родовском друштву. 

3663_7.jpg

Културно уметничко друштво „Воја Чурић“ представило је народни обичај „Крштење“. И за сам чин крштења, као и за рођење детета везани су бројни народни обичаји и веровања, а осим верског чина, крштење има и традиционални, пагански, али и обичајни ритуал крштавања детета. Крштење детета праћено је увек и народним весељем, уз игре и песме. 

Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена 11. маја 2012. године у оквиру Мајских свечаности и обележавања Дана општине Неготин.