Понедељак, 11. Јул 2011.

– Усвојен нацрт Просторног плана општине Неготин

3289_1.jpg

Oдборници локалне скупштине, на четрнаестој седници, усвојили су Нацрт просторног плана општине Неготин и извештај о стратешкој процени његовог утицаја на животну средину, сходно фебруарској одлуци општинске управе, комисије за планове и закону о планирању и изградњи Републике Србије.

3289_2.jpg

Свеобухватна вишемесечна јавна расправа је пратила готово сваки од понуђених сегмената из нацрта просторног плана општине Неготин, а примера ради, пуних месец дана, од 15. марта до 15. априла, грађанима и стручној јавности је, такође, било омогућено да се укључе у ове активности. у међувремену је организована и јавна презентација нацрта, а одржана је и јавна седница комисије за планове општине Неготин, на којој су сва физичка и правна лица, са поднетим примедбама у вези са нацртом плана, у писаном облику, могла да образложе своје виђење овог веома важног документа.

3289_3.jpg

У одељењу за урбанизам и грађевинарство општинске управе општине неготин, јавни увид је закључен пре два месеца са око десетак пристиглих предлога, поводом којих је поново заседала комисија за планове и уградила их у коначну верзију нацрта. Данас после краћег излагања руководиоца тима за израду плана, доктора Велимира Шећерова гласовима свих одборничких група које чине  Скупштину општине Неготин, на редовном 14. заседању, Неготин је добио свој просторни план.

3289_5.jpg

На изради нацрта просторног плана општине Неготин били су ангажовани професори Географског факултета и Института за просторно планирање из Београда. Реномирани стручњаци су, сагледавајући подручје општине Неготин, са свим специфичностима које тренутно има, закључили, и у нацрт уградили, три развојна нивоа. Као први, развој пољопривреде и привреде, други, побољшање саобраћајница и инфраструктуре и последњи, укључивање у регионалне и републичке токове.

3289_4.jpg

Сви су сагласни да је реч о најважнијем стратешком документу који општина Неготин до сада није имала, а који ће, како се очекује, захваљујући законској регулативи, уредити сферу просторног планирања у овом делу Србије.

На четрнаестој седници Скупштине општине Неготин донето је и Решење о измени решења о именовању Управног и надзорног одбора Дома културе „Стеван Мокрањац“.