Четвртак, 14. Јул 2011.

Уручена решења о додели средстава за збрињавање избеглих и расељених лица

3295_1.jpg

Потпредседник Владе Републике Србије Јован Кркобабић уручио је јуче представницима 46 општина и градова решења о додели новчане помоћи за интеграцију избеглих и побољшање животних услова интерно расељених лица. Решење је уручено и председнику општине Неготин др Влајку Ђорђевићу.

Кркобабић је приликом уручења ових решења у Палати Србије истакао да ће овим средствима, у укупном износу од 130 милиона динара, бити обезбеђена помоћ за решавање стамбених питања 160 породица избеглих и интерно расељених лица, као и за економско оснаживање 460 корисничких породица.

Влада Србије истрајаће у напорима да обезбеди достојанствене услове живота свима који су због ратних дејстава доведени у тежак положај, нагласио је он.

Потпредседник Владе је навео да у нашој земљи живи приближно 75.000 избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине и око 230.000 интерно расељених са Косова и Метохије.

Кркобабић је саопштио да је у протекле три године затворено 28 колективних центара уз решавање стамбеног питања 2.828 корисника који су становали у њима.

Према његовим речима, у 2011. је започето спровођење додатних програма којима је планирано затварање још 10 колективних центара, као и подршка значајном броју корисника из приватног смештаја.

У сарадњи са друштвено одговорним компанијама, како је рекао, започели смо акцију обезбеђивања стамбених решења за становнике неформалних колективних центара, што ће додатно помоћи решавању егзистенцијалних питања социјално угрожених категорија.
 
Републички комесар за избеглице Владимир Цуцић саопштио је да је у протекле три године из републичког буџета издвојено укупно 5,4 милиона евра и да је, захваљујући тој помоћи, стамбени проблем решило 1.200 избегличких и расељених породица, док је 1.400 њих добило подршку која им је омогућила да се економски осамостале.

Цуцић је напоменуо да је у том периоду, захваљујући и УНХЦР-у и донаторима, укупно збринуто 5.436 породица.

Истовремено је затворено 28 колективних центара из којих је исељено и стамбено збринуто 2.828 корисника, истакао је он, при чему је најавио да највећи посао тек предстоји јер су одржани технички разговори за припрему регионалне донаторске конференције, из чијег би фонда Србија требало да добије приближно 300 милиона евра за збрињавање 16.780 најугроженијих породица.

Свечаности су присуствовали представници УНХЦР-а, Делегације Европске уније у Србији, као и представници релевантних институција Србије, АП Војводине и локалних самоуправа.