Понедељак, 09. Април 2012.

– Сусрети села у Кобишници и Поповици

 

3630_1.jpg

Наступима културно уметничких друштава „Воја Чурић“ из Кобишнице и „Флоричика“ из Јабуковца у петак је завршен први круг такмичења Сусрети села у општини Неготин, а већ у суботу 7. априла у Поповици, домаће културно уметничко друштва „Аранђел Матић“ и КУД  „Чучук Стана“ из Сикола отворили су други круг овогодишње манифестације. 

3630_3.jpg

Чланови културно уметничког друштва „Флоричика“ из Јабуковца, уз народне обичаје, игре и песме, приказали су у петак у Кобишници како се у њиховом селу припрема свадба. Један од најважнијих и нарадоснијих породичних дана праћен је многим обичајима, веровањима и наравно весељем до касно у ноћ. 

3630_4.jpg

Домаће културно уметничко друштво „Воја Чурић“ представило је народни обичај „Крштење“. И за сам чин крштења, као и за рођење детета везани су бројни народни обичаји и веровања, а осим верског чина, крштење има и традиционални, пагански, али и обичајни ритуал крштавања детета. Крштење детета праћено је увек и народним весељем, уз игре и песме. 

3630_2.jpg

Већ у суботу 7. априла у Поповици је почео и други круг такмичења наступима домаћег и фолклорног ансамбла из Сикола. 

3630_6.jpg

Чланови Културно уметничког друштва “Аранђел Матић“ из Поповице још једном су приказали народни обичај „Дарачење вуне“. И овај народни обичај праћен је играма, песмама и веровањима које су на позорници дочарали чланови КУД „Аранђел Матић“.

3630_5.jpg

Гости из Сикола приказали су народни обичај „Ношење литија”. Свако село у Србији има по један дан који слави и светкује, као такозвану заветину. У Сиколу то је Света Тројица. Света Тројица се светкује три дана. Првог дана одвија се народно црквени обичај ношења литија, а уједно је и дан када се врши „предавање колача“ , то јест, један од мештанина као домаћин славе предаје колач наредном домаћину, како би сваке наредне године свако од мештана имао прилике да буде домаћин славе.          

3630_8.jpg

Традиционална манифестација изворног народног стваралаштва наставља се 20. априла наступима Културно уметничких друштава „Младост“ из Чубре и „Живојин Тодоровић“ из Тамнича, док ће дан касније у Буковчу домаће културно уметничко друштво дочекати госте из Штубика. 

3630_7.jpg

Завршна смотра и проглашење најбољих биће приређена 12. маја 2012. године у неготинском Дому културе.