Среда, 09. Мај 2012.

– Промовисана књига „Јасеница – чувар традиције Неготинске Крајине“

 

3675_1.jpg

У промотивној сали на дечјем одељењу Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“, синоћ је у оквиру Мајских свечаности промовисана књига „Јасеница – чувар традиције Неготинске Крајине“.

Реч је о монографији коју је публиковала Народна библиотека из Неготина, а која је плод вишегодишњег рада аутора пуковника др Славољуба Стојимировића и нажалост покојног Живорада Петровића – Дудића. 

О самој књизи говорили су аутор књиге др Славољуб Стојимировић и рецезент др Љиљана Гавриловић, редовни професор на Географском факултету у Београду.

3675_3.jpg 

Аутори су књигу посветили мештанима Јасенице посебно онима који су својим делима, знањем и мудрошћу афирмисали Јасеницу кроз простор и време. Овом књигом су исказали највишу захвалност и поштовање према војницима из Јасенице палим за отаџбину у ратовима Србије од 1912. до 1918. године и у Народноослободилачкој борби у Другом светском рату. Књигу су аутори наменили садашњим и будућим нараштајима који тек треба да баштине духовне вредности својих предака, са уверењем да ће им оне послужити као подстицај и инспирација за нова достигнућа. 

3675_2.jpg

Рецезент монографије о Јасеници, проф. др. Љиљана Гавриловић, говорећи о делу између осталог је истакла да је рукопис монографије оригинална научна студија. Добро осмишљен и богат садржај књиге као и начин излагања материје, указују на изузетну компетентност аутора да читаоцима представе комплексан приказ једног насеља са аспета више научних дисциплина. Она је такође истакла да о Јасеници ништа није знала, али да након читања ове књиге има осећај да зна све. 

3675_4.jpg

Читањем ове књиге, читаоци ће сазнати где су најстарији трагови насеља, како се оно развијало од свог настанка до данас, која су се друштвена и војна збивања дешавала на овим просторима, чиме су се људи бавили и од чега су живел, како се развијало школство и у чему је становништво налазило забаву. Посебно су занимљива поглавља о старим занатима, нароној ношњи, обичајима и сујеверју, која покрећу емоције и никога не остављају равнодушним.    

Делове из књиге читао је Милорад Грбовић, а аутор је у знак захвалности спонзорима и донаторима  поделио примерке монографије.

Промоција монографије „Јасеница – чувар традиције Неготинске Крајине“ одржана је и у основној школи у Јасеници.