Среда, 13. Јул 2011.

– Промоција пројекта за особе са инвалидитетом

3293_1.jpg

Љиљана Ђаковић, координатор пројекта и председник Асоцијације за развој општине Неготин и Вела Благојевић, асистент координатора и представник локалне самоуправе на пројекту, презентовале су данас пројекат „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“.

Пројекат реализује Асоцијација за развој општине Неготин уз подршку Министарства  за рад и социјалну политику и локалне самоуправе  општине Неготин.

3293_2.jpg

Општи циљ пројекта јесте подизање нивоа свести особа са инвалидитетом и шире друштвене заједнице о правима, положају и потребама особа са инвалидитетом у циљу стварања услова за њихово друштвено укључивање и равноправно учешће у свим сегментима друштвеног живота у складу са њиховим могућностима.

Пројекат ће бити реализован из три дела. У првом делу пројектни тим бавиће се израдом базе података и социјалне карте особа са инвалидитетом  на територији општине Неготин, што има за циљ сагледавање реалног стања, броја особа са инвалидитетом, категорија, као и потреба лица са инвалидитетом и њихових породица. На основу добијених података отвариће се и могућности пружања нових услуга овим лицима при локалној самоуправи.

Други део Пројекта, путем кампање јавног заговарања има за циљ подизање нивоа свести особа са инвалидитетом и шире друштвене заједнице о правима, положају и потребама особа са инвалидитетом. Док ће трећи део пројекта обухватити стимулативне и инклузивне програме који ће оснажити особе са инвалидитетом да препознају и јачају сопствене  потенцијале, самопоуздање и на тај начин унапреде квалитет живота.

Кроз Пројекат ће се реализовати 4 програма  радне терапије, курс рачунара и ликовна радионица, вежбе редукције и психомоторике.
 
Циљ вежби је отклањање или ублажавање специфичних тешкоћа и поремећаја у сензомоторном и психофизичком понашању корисника како  би се омогућило  даље успешно учење и развој у складу са могућностима, као и презентовање вежби родитељима, старатељима, како би могли самостално да раде са корисницима.

3293_3.jpg

Кроз реализацију пројекта утврдиће се тачан број и категорија особа са инвалидитетом на територији општине Неготин. Добиће се јасна слика социјалног статуса породица, проблема са којима се породице срећу, створиће се услови за решавање проблема при служби за социјална питања  при локалној самоуправи и покренути нови сервис.

Корисници едукативних радионица и програма стећи ће нове и унапредити  постојеће вештине што ће директно утицати на квалитет  живота ових особа.

Шира друштвена заједница  ће кроз кампању јавног заговарања бити упозната са бројем инвалидних лица и проблемима са којима се срећу. Ова категорија постаће видљива за ширу друштвену заједницу, самим тим  и лакше ће се интегрисати у заједницу.

3293_4.jpg

У пројекат ће директно бити укључени  : Асоцијација за развој општине Неготин , Локална самоуправа, Центар за социјални рад – Неготин, Здравствени Центар – Неготин представници  надлежних служби центра, представници комисије, представници Дома за незбринуту децу „Станко Пауновић”, Локални медији „ТВ Рама” Неготин  и Радио Телевизија  Зајечар и ТВ „Фолк диск” Салаш, представници школе” 12. Септембар”, Удружења МНРЛ, Удружења глувих и наглувих и родитеља и породица.

Пројекат ће бити реализован у периоду од 1. јула 2011. до 31. марта 2012. године.