Четвртак, 10. Новембар 2011.

– Пројекат „За дечији осмех“

3452_1.jpg

Одбор за људска права Неготин почео је са реализацијом пројекта ¨За дечији осмех¨, који финансира Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу, Управа за људска и мањинска права.
 
Радионице за ученике средњих школа, које је водила психолог Мирсада Топаловић, одржане су 24. и 27.10.2011 и 01.11.2011 године у основној школи „Вера Радосављевић“.

3452_2.jpg

На радионицама су обрађене три теме. Са ученицима се прво разговарало на тему „По чему смо слични, а по чему се разликујемо”. Циљ ове радионице је био да ученици открију и прихвате међусобну сличности и разлике. Кроз овакав процес ученици се подстичу да прихвате сопствени идентитет као и идентитет других.

3452_3.jpg

Након ове обрађена је и тема „Одбацивање унутар вршњачке групе“. На овој радионици се подстицао активан однос у налажењу начина реаговања одбачених и групе неутралних посматрача. На тај начин, они који одбацују постају свесни последица свог понашања.

Сви ови процеси су били видљиви и били тема дискусије која се водила и била врло занимљива и динамична, јер се радило на актуелним примерима из школске праксе.

3452_4.jpg

Последња обрађена тема била је „Вршњачко учење и инклузивно образовање“. У излагању су истакнути основни принципи и добити вршњачке едукације, начини остваривања ове едукације, шта све могу бити садржаји и како се ученици у школи организују да би својим друговима пружили помоћ када им је она потребна. Истакнути су и основни принципи инклузивног образовања, нова законска регулатива у Србији која подржава овај вид образовања, како се ученицима са тешкоћама у учењу и сметњама у развоју   пружа додатна подршка и у чему се све састоји подршка вршњака.