Четвртак, 16. Јун 2011.

– Потписан Уговор о сарадњи на реализацији пројекта Социјално становање у заштићеним условима

3256_1.jpg

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, Владан Хаџић, представник Комесаријата за избеглице Републике Србије, Бранислава Жарковић, испред Hausing Centra  и Дане Суруџић, вд директора Центра за социјални рад Неготин, потписали су данас  у Неготину Уговор о сарадњи на реализацији пројекта “ Социјално становање у заштићеним условима”.

3256_2.jpg

Реч је о пројекту чијом ће реализацијом односно надзидјивањем постојећег објекта са 20 станова у улици Миомира Радосављевића Пикија, бити изграђено још 13 станова за најугроженије избегла и интерно расељена лица из колективног центра смештеног у хотелу Инекс Крајина, али и угрожено локално становништво.

Станови ће бити различите структуре, површине од 22 до 54 м2, и биће комплетно опремљени свом потребном опремом и намештајем. Станови ће бити виасништво локалне заједнице и неће моћи бити откупљени од стране корисника.

Пројекат ће бити реализован у сарадњи Комесаријата за избеглице Републике Србије, Општине Неготин, Центра за социјални рад у Неготину и Hausing Centra који је носииац пројекта. Европска Унија је донатор средства потребних за изградњу објекта у износу од 200.000 евра, док је Општина Неготин обезбедила објекат за надзидјивање и финансијску партиципацију од 20.000 евра.

Пројекат ће финансијски помоћи и Америчка хуманитама организација Habitat for Humanity донацијом од 10.000 евра и локална невладина организација Hausing Centar сопственим учешћем од 5.000 евра.

Комесаријат за избеглице ће координирати процес затварања колективних центара у Републици Србији и општини Неготин, а Центар за социјални рад ће управљати објектима и пружити социјалну подршку корисницима.

Избор корисника ће вршити Заједничка комисија састављена од представника свих партнера на основу Правилника и јавног конкурса. Право на смештај у овом објекту имаће породице самохраних родитеља, стара лица способна да живе самостално и друге категорије посебно социјално угрожених лица и породица које због физичких или менталних болести, хроничне болести или инвалидитета члана породице не могу да обезбеде услове за егзистенцију.

Очекује се да радови почну већ  у првој недељи јула, а да станови буду усељени током новембра месеца.