Четвртак, 23. Јун 2011.

– Почело полагање завршних испита за осмаке

3263_1.jpg

За око 80.000 ученика осмог разреда у Србији почело дводневно полагање завршног испита. У десет основних школа у општини Неготин завршни испит полагаће 385 ученика. Осмаци данас од 10 до 12 сати полажу тест из српског (матерњег) језика, а у петак задатке из математике.

На тестовима може да се оствари највише 40 бодова, по 20 бодова из сваког предмета, а успех од шестог до осмог разреда носи максимално 60 поена.


На тесту ће бити 20 задатака, десет познатих из збирке за припрему завршног испита, пет делимично измењених из збирке и пет потпуно непознатих задатака.

Сви ученици који буду изашли на малу матуру добиће уверење о завршном испиту.  Ђаци који због болести не могу да дођу на испит, имаће накнадни термин за полагање.

Ове године је укинут праг знања, па су сви који изађу на испит практично положили, али ће за упис у жељену средњу школу веома бити важан сваки поен, пошто се бодује успех у претходном школовању (шестом, седмом и осмом разреду), успех на такмичењима, успех на пријемном (за ђаке који се уписују у школе за таленте) и резултат остварен на завршном испиту.

Прелиминарни резултати завршног испита биће познати најкасније до 29. јуна, а тог и наредног дана могу се подносити приговори надлежним комисијама. Коначни резултати биће објављени 3. јула.

Четвртог и 5. јула предају се листе од 20 жеља са одабраним школама, смеровима гимназија и образовним профилима, а упис у првом кругу завршава се 13. и 14. јула.

Други циклус уписа трајаће до 14. до 16. јула, а ове године је за 80.000 осмака предвиђено око 86.000 места у више од 500 средњих школа.