Петак, 29. Јул 2016.

Отворена сензорна соба у Дому „Станко Пауновић“ у Неготину

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин, присуствовао је отварању сензорне собе намењене деци и младима са поремећајем сензорне интеграције у Дому „Станко Пауновић“ у Неготину. Уређење сензорне собе у Малој домској заједници Дома за децу и омладину, покренуто је на иницијативу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Електропривреде Србије, која је за опремање неопходном опремом издвојила милион динара.

   

„Ми сматрамо да су сензорне собе значајно терапеутско средство и да свака наша институција треба да има ову собу и надамо се да ћемо захваљујући донацији Електропривреде Србије и других наших пријатеља и донатора успети то да урадимо до краја године, да неће бити ни једна установа у којој наша деца неће моћи да затраже помоћ, када је сензорна соба у питању. Електопривреда има слоган „Укључи се у живот“ и ово је сјајан начин да се покаже да је она део наших живота и да су укључени у свакодневни живот и свакодневне потребе ове деце. Ви када помогнете овој деци не помажете само њима, већ и њиховим породицама, људима који брину о њима, људском бићу према коме живот није био поштен и на нама је да се изборимо да то оштећење буде блаже и да им живот буде праведнији и достојнији човека“ – истакао је министар Вулин.  

Електропривреда Србије је већ опремила пет сензорних соба у установама у Србији, за које је, заједно са овом у Неготину, издвојено укупно 5.250.000 динара. Недељко Марковић, директор корпоративних послова  ХЕ „Ђердап“, најавио је да ће Електропривреда и у наредном периоду помагати овакве акције.

   

„Електропривреда Србије и овим путем показује да своје успехе не види само у свом пословању, него и у друштвено одговорном понашању и хуманитармом раду, који је евидентан. Задовољство нам је да, заједно са министром Вулином можемо да присустујемо отварању шесте по реду собе која се финансира средствима Електропривреде и спремни смо да и убудуће помажемо овакве акције“.

Значај собе је велики како за кориснике, тако и за запослене у Дому „Станко Пауновић“, истиче директор Милош Милошевић.   

  

„Донација има огроман значај за кориснике Дома, за 12 детета са сметњама у развоју која су смештена тренутно код нас. Побољшаће им функционалност у сваком смислу изазивањем стимуланса разних врста и надам се да ће у убудућности користити свој деци којој ће бити потребна“ 

Председник општине Неготин, Јован Миловановић, у разговору са министром Вулином истакао је да локална самоуправа у складу са својим законским овлашћењима и обавезама издваја значајна средства за социјалну заштиту и да ће то чинити и у наредном периоду.

   

Након обиласка Дома, одржан је састанак коме су поред министра Вулина присуствовали начелник Борског округа, Мирослав Кнежевић, председник општине Неготин, Јован Миловановић, директор Дома за децу и омладину „Станко Пауновић“, Милош Милошевић, директор филијале Фонда ПИО у Бору, Верица Чарапић, директор борске филијале НСЗ, Соња Станковић, директор Центра за социјални рад Неготин, Дане Суруџић и шеф Одсека инспекције рада за Борски округ, Јасмина Везурић.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.