Петак, 11. Мај 2012.

– Отворена изложба „Скелети уживо“

 

 

 

3680_1.jpg

У Тодорчетовом конаку синоћ је отворена изложба „Скелети уживо“ коју је Музеј Крајине реализовао у сарадњи са Природњачким музејом из Београда. Изложбу, која је део програма Мајских свечаности општине Неготин, отворили су Гордан Јањић, директор Музеја крајине, Славко Спасић, директор Природњачког музеја из Београда и аутор Милан Пауновић.  

3680_4.jpg

Отварајући изложбу, Гордан Јањић је истакао да је ово почетак сарадње два музеја и да ће у наредном периоду бити још занимљивих изложбених поставки из фонда Природњачког музеја, што је потврдио и директор овог музеја. 

3680_3.jpg

Изложба „Скелети уживо“ припада класичном концепту природњачких изложби. Поставка обухвата скелете различитих врсти животиња, различите таксономске припадности, величине и облика. Међу изложеним експонатима  налаyе се комплетни скелети сивог делфина, афричког ноја, вука , срндаћа, мајмуна гверезе, папагаја, фламинга, јазавца и многи други који заслужују епитет ексклузивни. Посебан део представља упоредни приказ лобања различитих животињских врста – тигра, лава, шимпанзе, сове утине ... 

3680_2.jpg

 

По речима аутора мр Милана Пауновића, ова изложба је посебно интересантна јер су поједини екпонати односно скелети управо из овог краја, попут слепог миша и вука. 

Изложбу су до сада осим у Београду могли да више и становници још седам градова у Србији, а поставка у Тодорчетовом конаку у Неготину биће отворена до 10. јуна.