Уторак, 28. Јун 2011.

– Обележавање Дана Дунава

3271_1.jpg

У малој сали зграде Општине Неготин јуче је одржана конференција за новинаре на којој су  Милица Миленковић, испред Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде-Републичке дирекције за воде и Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин, најавили на који ће начин бити обележен дан посвећен Дунаву.

Милица Миленковић, национални координатор манифестације Дан Дунава најавила је да ће се међународну манифестација обележавања Дана Дунава реализовати у 26 градова у Србији у организацији Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде – Републичке дирекције за воде, туристичких организација и локалних самоуправа који су партнери у реализацији. 

3271_2.jpg

Она је још рекла да је међународни дан Дунава установљен 2004. године од стране Међународне комисије за заштиту реке Дунав која је 2005. године потписала партнерство са Koka-kola системом у свих 14 земаља које су њене чланице, а међу којима је и Влада Републике Србије. Обележава се сваке године и тим поводом на речним обалама организују се велике прославе, јавна окупљања, забавни и едукативни догађаји са циљем да се широј јавности укаже на све вредности и значај укључивања у промоцију и очување овог природног ресурса.

Ово је осма година година како се Дан Дунава прославља у нашој земљи на комплетном сливу са преко 500 партнера, истакла је у Неготину Милица Миленковић, национални координатор и изразила задовољство што је и Туристичка организација општине Неготин укључена у целу акцију, јер је циљ акције управо промоција Дунава и туризма. Она је додала да је на улазу код Бездана вода по квалитету треће категорије, а на излазу Дунава из наше земље друге, што сведочи да већих загађења у нашој земљи нема. Најавила је и низ манифестација које ће се одржавати током целог лета у подунавским градовима као и завршну која ће се одржати на земунском кеју, којима се наша земља укључује у активну политику за заштиту реке Дунав.

3271_3.jpg

Најављујући обележавање Дана Дунава, директор Туристичке организације Душан Петровић, рекао је да ће манифестација почети већ у среду 29. јуна Ликовном радионицом на Градском тргу под мотоом “Активни за Дунав”. Тог дана ће ученици неготинских основних школа цртати аквареле на задату тему, а стручни жири ће у сарадњи са Канцеларијом за младе наградити најуспешније радове.

Централна прослава одржаће се у суботу 2. јула када ће на плажи на Кусјаку бити организован целодневни програм. Програм ће почети у 9 сати такмичењем у пецању за узраст до 14 година. У 11 сати са плаже из Михајловца кренуће Кусјачка регата, а у исто време из Неготина и трећа по реду Бициклијада. Учесници ове две акције срешће се око 13 сати на Кусјаку, када ће почети такмичење у припремању Кусјачког котлића. За 16 сати најављена је презентација спортова на води, од 17 такмичење у веслању, а за 21 сат најављена је и журка у плавом за све учеснике.

Oчекује се да ове године у манифестацији учествује око 300 Неготинаца свих узраста.

Међународни дан Дунава се од 2007. године у нашој земљи прославља од 1. јуна и ове године ће манифестација трајати до 10. септембра када ће у Београду бити одржана велика Међународна конференција о подземним водама у организацији Републичке дирекције за воде и Водопривредног института Јарослав Черни. Од 30. јула ће бити организован и међународни Еко камп на Великом ратном острву на који су позвани и студенти из оџачке општине.