Уторак, 15. Мај 2012.

Иницијатива за формирање Привредног савета општине Неготин

3688_1.jpg

Председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић и тим за сертификацију општине Неготин, у оквиру програма сертификације општине као локалне заједнице са повољним окружењем, на заједничком састанку са представницима Удружења  приватних предузетника, покренули су иницијативу за формирање Привредног савета општине Неготин. Предложено је да савет броји 9 чланова, од којих ће 4 бити из редова удружења. Одлуку о формирању Савета донеће Општинско веће општине Неготин. 

Формирање Привредног савета један је од критеријума за сертификацију општине као локалне заједнице са повољним пословним окружењем. Општина Неготин је одлуку о учешћу у овом програму донела новембра 2011. године.

 -Привредни савет општине Неготин биће формиран као независно, стручно оперативно и саветодавно тело које би требало да обезбеди представницима привреде могућност да у континуитету и на јасно дефинисан начин сарађују са извршним органима у општини, предлажу одлуке, остварују увид у процес доношења свих одлука којима се мења привредни амбијент у локалној самоуправи, да на њега директно утичу и касније прате његово спровођење – образложио је др Влајко Ђорђевић, председник општине Неготин. 

Привредни савет имаће обавезу да се састаје једном у три месеца и да предлаже и доноси одлуке из своје надлежности. 

Иначе, програм сертификације има за циљ да побољша сарадњу свих актера који су укључени у у процес привлачења и реализације страних инвестиција као и да промовише стандарде који стварају повољну пословну климу. Овај програм ће омогућити општини Неготин да кроз сертификат потврди потенцијалним инвеститорима конкурентно пословно окружење које погодује развоју постојећих предузећа и привлачи нове домаће и стране инвеституре. 

3688_2.jpg

Добијањем сертификата о доброј пословној клими општина Неготин биће сврстана у одабрану групу локалних заједница у Србији  које су суштински и дугорочно посвећене развоју привреде и које су захваљујући конзистентним реформама општинске управе, успеле да створе услове које погодују развоју бизниса и инвеститорима. 

Записник са иницијалне седнице Привредног савета погледајте овде >>