Понедељак, 21. Мај 2012.

– Годишњи концерт КУД-а "Стеван Мокрањац"

3710_1.jpg

У петак 18. маја на сцени неготинског Дома културе, у оквиру Мајских свечаности одржан је једанаести по реду годишњи концерт културно-уметничког друштва „Стеван Мокрањац“. И овај сада већ традиционални концерт протекао је у знаку искреног и чврстог пријатељства и сарадње са гостујућим, културно-уметничким друштвом „Ацо Гјорчев“ из братског  Неготина на Вардару.

3710_2.jpg

Културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“, основано 1954.године, прави је амбасадор српског фолклорног стваралаштва у нашој земљи и Европи. Кроз ово културно уметничлко друштво прошле ду многе генерације играча, вокалних и инструменталних солиста, музичара. У петак су на сцени Дома културе гледаоци могли да уживају у игри, песми и свирању неких нових момака и девојака који су их повели од Неготинске крајине, преко Беле Паланке, Хомоља, Шумадије и Поморавља до Лесковачке Мораве. 

3710_3.jpg

Током свог трајања КУД „Стеван Мокрањац“ стекао је бројне пријатеље и сараднике, а традиција је настављена на овогодишњем концерту на коме су се као гости представили чланови културно-уметничког друштва „Ацо Гјорчев“ из Неготина на Вардару. Искрено пријатељство два града  почива на Повељи о братимљењу потписаној пре 36 година. Традиција се наставља и кроз сарадњу два културно уметничка друштва из ова два града. Гости из Македоније донели су на сцену Дома културе игре из Повардарја и околине Охрида, а два дана провели су у заједничком дружењу са својим домаћинима у Неготину.  

3710_4.jpg

Годишњи концерт била је и прилика да се уруче и захвалнице и признања појединцима, установама и институцијама које помажу рад ансамбла, као и члановима КУД-а за дугогодишњи рад и очување култзурног аматеризма. Такође, градским основним школа, Дому Станко Пауновић и Дечијем вртићу „Пчелица“ уручени су поклони у виду вежених кошуља, које је друштво добило као поклон од једне немачке организације. На овај начин Културно уметничко друштво жели да покрене сарадњу са школама, како би се што већи број младих из нашег града укључио у рад.   

Годишњи концерт културно-уметничко друштво „Стеван Мокрањац“ приредило је у сарадњи са неготинским Домом културе, а под покровитељством општине Неготин. Тим поводом у суботу 19. маја, председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић, приредио је пријем за руководства оба ансамбла. Пријем је био прилика да се поразговара о могућностима даље сарадње, а размењени су и пригодни поклони.