Петак, 08. Јул 2011.

– Дани дијаспоре у Уровици

3287_1.jpg

 

Јуче су у организацији Месне заједнице Uровица и Европског удружења пријатеља Уровице из Bеча одржани први Дани дијаспоре. Ова манифестација наставак је Мајских сусрета, који су се одржавали претходних шест година у Уровици.

3287_2.jpg

“Циљ манифестације је промоција нашег  села, али и чување од заборава обичаја и традиције. Дани дијаспоре треба да приближе мештане Уровице који живе овде са нашим земљацима у иностранству и пружи могућност за међусобне сусрете, али и договоре како даље да развијамо и унапређујемо наше село. Ово је и прилика да се нашим гостима похвалимо шта смо све урадили у претходном периоду.” – рекао је између осталог Ђорђе Митуловић, председник Савета месне заједнице Уровица отварајући прве дане дијаспоре.

3287_3.jpg

Присутне је поздравио и председник општине Неготин др Влајко Ђорђевић, који је том приликом истакао да је један од циљева локалне самоуправе успостављање што боље сарадње са дијаспором. Он је изразио и задовољство што у Уровици и ове године види велики број наших земљака који живе и раде у дијаспори.

3287_4.jpg

Данима дијаспоре у Уровици присуствовали су и председник Скупштине општине Неготин мр Милан Уруковић, заменик председника општине Неготиун Bранко Марковић, као и Сања  Јовић Стошић, која је у Општинском већу општине Неготин задужена за сарадњу са дијаспором. 

3287_7.jpg

У културно уметничком делу програма наступила су културно уметничка друштва “Вук Стефановић Караџић” из Бачке Tополе и “Стеван Мокрањац” из Неготина. На репертоару су биле игре и песме из Војводине, Хомоља, Неготинске крајине, Македоније, Халова …

3287_6.jpg

Већ по традицији изабрана је и најлепша девојка Дана дијаспоре. Између 10 кандидаткиња, за најлепшу девојку манифестације изабрана је Ивана Јефтић из Неготина, прва пратиља је Слађана Крстић из Уровице, а друга Кристина Симић из Бачке Tополе.

3287_9.jpg

Приликом затварања манифестације организатори су уручили захвалнице учесницима, донаторима и спонзорима, који су помогли Дане дијаспоре