Четвртак, 18. Октобар 2012.

– Црвени крст обележио Европски дан борбе против трговине људима

3925_1.jpg

Црвени крст поделом флајера грађанима на Градском тргу и недукативним предавањем за ученике Техничке школе у Неготин, обележио је 18. октобар – Европски дан борбе против трговине људима.

3925_3.jpg

Неготински Црвени крст већ седам година укључен је у ову акцију, а циљ активности, које се организују током године, је да се проблем трговине људима или трафикинга, приближи појединцима, групама и недовољно обавештеним, посебно младим људима, као потенцијални проблем сваке заједнице и сваког појединца без обзира на пол, расу, узраст и образовање.

Предавања, којима су обухваћени ученици свих основних и средњих школа на територији општине Неготин, представљају интерактиван метод информисања уз коришћење модерних презентационих алата,  презентација и пројекције кратких тематских филмова. Све време трајања предавања кроз тему присутне воде едукатори Црвеног крста Неготин. 

3925_2.jpg

У земљама Европске уније 880.000 људи су жртве принудног рада, укључујући и принудну сексуалну експлоатацију, показују процене Међународне организације рада. То значи да на 1.000 становника ЕУ 1,8 особа постане жртва принудног рада, саопштсила је Европска комисија, поводом Европског дана борбе против трговине људима. Кривично гоњење одговорних за трговину људима је и даље на ниском нивоу, а најновији подаци показују да је број осудјених за трговину људима 2010. био мањи него 2008. године, саопштила је Комисија. Српска полиција је у протеклих девет месеци ове године истражила 25 случајева трговине људима, поднела кривичне пријаве против 55 извршилаца, а идентификовано је 49 жртава трафикинга, од којих је само једна била страна држављанка.