Петак, 18. Септембар 2020.

ОДРЖАНА 32. ВАНРЕДНА СЕДНИЦА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

На данашњој ванредној седници Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, којом је председавао Владимир Величковић, командант Штаба, разматрана је актуелна ситуација поводом појаве заразне болести код животиња- афричке куге свиња као и могућност одржавања 55. Мокрањчевих дана и јесењег вашара.

На почетку седнице Владимир Величковић, командант Штаба је упознао чланове штаба да је Решењем Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде, Управе за ветерину, подручје полупречника најмање 3км око жаришта заразе у насељеном месту Александровац које обухвата насељена места: Александровац, Ковилово, Рајац и Црномасница у општини Неготин проглашено зараженим подручјем од заразне болести афричке куге свиња. Подручје полупречника најмање 10км око жаришта заразе у насељеном месту Александровац, проглашено је угроженим од заразне болести афричке куге свиња. Општина Неготин једина у Србији где је регистрована болест на домаћим свињама, те да се мора схватити озбиљност ситуације и да је неопходно предузети све мере на сузбијању ширења заразе и едукацију становништва да све сумњиве случајеве обољења на свињама пријаве и да лешеве не укопавају сами.

 

Чланови Штаба су усвојили Закључак којим се налаже Одељењу за буџет, финансије и ЛПА општине Неготин да имобилише средства из буџета за потребе ангажовања ЈКП „Бадњево“ Неготин на уклањању, одвожењу и закопавању лешева свиња на сточном гробљу у Браћевцу, и осталих мера које наложи Републичка Ветеринарска инспекција и Штаб за ВС за територију општине Неготин и Препоруку да се председници савета МЗ и савет МЗ на угроженом подручју, референти матичних подручја активно укључе у помоћи на спровођењу наложених мера. Препоручено је да се преко средстава јавног информисања обавештава становништво о предузетим мерама.

У оквиру друге тачке дневног реда, Владимир Величковић, командант Штаба за ВС упознао је присутне са дописом ЗЗЈЗ „Тимок“ Зајечар поводом захтева штаба за достављањем Мишљења о могућности одржавања 55. Мокрањчевих дана и Јесењег вашара. У мишљењу се истиче да је епидемиолошка ситуација на територији Зајечарског и борског Округа, као и у Републици Србији несигурна. С обзиром на специфичност манифестација, као и очекивани број учесника, сматрају да би одржавање поменутих манифестација представљало епидемиолошки ризик и предлажу одлагање истих, за период када епидемиолошка ситуација буде повољна. 

Oдржавањe манифестације 55. Мокрањчевих дана за општину Неготин и све грађане Општине је од великог значаја, истакао је Величковић, али је исто тако велика одговорност и на првом месту да сачувамо здравље људи. До сада смо једина Општина у окружењу која својим мерама, које је штаб наложио и спроводио, није дозволила ширење епидемије COVID 19 те да се у сарадњи са грађанима и осталим субјектима за сада успешно боримо са болешћу која угрожава читаву планету.

Штаб за ванредне ситуације је донео Закључак да се одлажу манифестације 55. „Мокрањчеви дани“ и „Јесењи вашар“, за период када епидемиолошка ситуација буде повољна и Препоруку да „Дом културе“ и општина Неготин пригодном изложбом и пуштањем преко јавног озвучења у граду Мокрањчевих руковети као и презентовањем преко средстава јавног информисања живот и дела С.С. Мокрањца и другим пригодним садржајима обележи овај културни догађај.