Понедељак, 23. Новембар 2020.

НОВЕ МЕРЕ ОПШТИНСКОГ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин на данашњој 35. ванредној седници, услед погоршања епидемиолошке ситуације, ширењем епидемије заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, као и спровођења мера које је Влада Републике Србије донела на седници одржаној 21.11.2020.године, донео следеће препоруке и закључке:

1. ЗАКЉУЧАК о ограничавању радног времена

Почев од 24.11.2020. године ОГРАНИЧАВА СЕ радно време радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, клубова и сл.), трговинских центара, позоришта, биоскопа и других установа културе и приређивача посебних и класичних игара на срећу ограничава се тако да ти објекти неће радити од 18.00 часова до 05.00 часова наредног дана.

Наведено ограничење радног времена из претходног става не односи се на рад апотека и бензинских станица/пумпи у делу продаје горива.

2. ПРЕПОРУКА о организацији рада установа, јавних предузећа и других правних лица чији је оснивач општина Неготин

Почев од 24.11.2020. године у установама, јавним предузећима и другим правним лицима чији је оснивач општина Неготин, као и у органима општине Неготин, организовати рад на следећи начин:

1.   Омогућити рад од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта и којим радом се не угрожава функционисање и обављање надлежности напред наведених правних лица;

2. Уколико би радом од куће било отежано функционисање и обављање надлежности напред наведених правних лица, извршити прерасподелу радног времена (сменски рад, наизменични рад по данима и сл.) на тај начин што у радном простору/канцеларијама послодавца не сме боравити истовремено више од два запослена.

3. Забрањује се окупљање више од два запослена код послодавца у заједничким просторијама, односно ван радног простора/канцеларија, као и одлазак запослених у радне просторе/канцеларије других запослених без прописане заштитне опреме, а све ради спречавања ширења заразне болести COVID-19.

3. ПРЕПОРУКА о организацији рада Предшколске установе „Пчелица“ Неготин

Почев од 24.11.2020. године до стварања повољније епидемиолошке ситуације у спречавању ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 у ПУ „Пчелица“ Неготин врши се пријем деце чији су родитељи/законски заступници/старатељи радно ангажовани код послодавца. За пријем деце потребно је доставити следећу документацију:

-потврда послодавца којом се доказује да родитељ/законски заступник/старатељ има обавезу радног ангажовања код послодавца;

-потврда педијатра не старија од седам дана да је дете здраво и уредно вакцинисано (након одсуства детета због болести, као и након било ког одсуства детета дужег од седам дана).

4. ПРЕПОРУКА о организацији рада у основним и средњим школама НА територији општине Неготин

На основу предлога Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Број:601-00-00027/10/2020-15 од 20.11.2020.године, због погоршања епидемиолошке ситуације и повећања броја позитивних на  вирусом COVID-19 међу просветним кадром као и ученицима, а ради спречавања ширења инфекције, ПРЕПОРУЧУЈЕ СЕ свим  основним и средњим школама на територији општине Неготин, промена организације рада и прелазак на наставу на даљину („online“ настава).

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин предложиће доношење Одлуке и давање сагласности, ресорном Министарству просвете, науке и технолошког развода, које је једино надлежно за давање сагласности за промену начина организације образовно-васпитног рада у основним и средњим школама.